Így készül a weboldalad

Szeretnéd tudni, hogyan jutsz el a kapcsolatfelvételtől addig, hogy létrejöjjön a saját weboldalad? Most bemutatok egy weboldal készítésről szóló esettanulmányt, amin keresztül részletesen megismerheted a folyamatot. Íme egy korábbi ügyfelemmel zajlott közös munka lépései:

1. Kapcsolatfelvétel

Ada bőrterapeuta és egészségügyi asszisztens, weboldal készítéssel keresett meg. Az első lépés mindig a kapcsolatfelvétel, amely lehet a weboldalamon található kapcsolatfelvételi űrlap kitöltésével vagy emailben is. Ekkor lehetőséged van röviden bemutatkozni és jelezni, hogy mire lenne szükséged.

2. Online igényfelmérő konzultáció

Ezután meghívtam Adát egy online, ingyenes igényfelmérő konzultációra. Az online konzultáció célja az igények felmérése. Itt lehetőség van átbeszélni, hogy milyen típusú weboldalt szeretnél, milyen funkciókra van szükség, és hogy milyen célokat szeretnél elérni az oldallal. Íme néhány kérdés, amire érdemes előre felkészülni:

  • Milyen típusú weboldalt szeretnél? (pl. bemutatkozó oldal, üzleti oldal, webshop)
  • Hány oldalas weboldalra van szükséged?
  • Milyen funkciókra van szükséged? (pl. kapcsolatfelvételi űrlap, online foglalási rendszer, feliratkozás, blog stb.)
  • Mi a weboldal fő célja? (pl. új ügyfelek szerzése, információk megosztása, termékek értékesítése)
  • Van-e már meglévő logód, színpalettád vagy betűtípusod, amit szeretnél használni?

3. Személyre szabott árajánlat készítése

A konzultáció után készítettem egy személyre szabott árajánlatot Ada kérései alapján. Az árajánlat tartalmazza a weboldal készítésének költségeit, a határidőket, és a részletes feladatlistát. Az árajánlat elfogadásra került, így folytathattuk a munkát.

4. Szerződéskötés és első konzultációs időpont egyeztetése

A következő lépés a szerződéskötés. A szerződés tartalmazza az összes részletet a projektről, beleértve a határidőket, feladatok listáját, valamint mindkettőnk jogait és kötelezettségeit. Miután a szerződést aláírtuk, egyeztettünk egy időpontot az első konzultációra.

5. Első konzultáció: célok, felépítés és stílus

Az első konzultáción átbeszéltük a weboldal fő célját, felépítését és az elképzelt stílust. Meghatároztuk a főbb oldalak struktúráját, az oldal elrendezését, és azokat az elemeket, amelyek fontosak Ada számára. Az alábbi kérdések segíthetnek az első konzultáció során:

  • Milyen főbb oldalakat szeretnél a weboldalon? (pl. főoldal, szolgáltatások, rólunk, blog, kapcsolat)
  • Milyen tartalmakat szeretnél megjeleníteni az egyes oldalakon?
  • Milyen vizuális elemeket képzelsz el? (pl. képek, ikonok, videók)
  • Milyen stílust és hangulatot képzelsz el az oldalhoz? (pl. modern, minimalista, barátságos)

6. Hangulattáblák készítése

A megbeszéltek alapján hangulattáblákat készítettem, amelyek bemutatták az elképzelt színeket, betűtípusokat, és a weboldal stílusát. Ezek a hangulattáblák segítenek vizualizálni az oldal megjelenését, mielőtt még elkezdenénk a konkrét tervezést.

7. Drótváz és webdesign terv készítése

A kiválasztott stílus alapján kezdődhetett a látványtervek elkészítése. Először egy drótváz készült, ez egy egyszerű, fekete-fehér terv, amely bemutatja az oldal felépítését és a különböző elemek helyét. Ezt követően elkészítettem a webdesign tervet is, amely már tartalmazza a színeket, betűtípusokat és a grafikai elemeket.

8. WordPress alapú weboldal létrehozása

A tervek elfogadásra kerültek, így a design tervek alapján elkészítettem a WordPress alapú weboldalt. A terveknek megfelelően elkészítettem a különböző oldalakat, elhelyeztem a szükséges tartalmakat, és integráltam a szükséges funkciókat, hogy a weboldal teljes mértékben működőképes legyen.

9. Technikai beállítások és funkciók integrálása

Az oldalak létrehozása után elvégeztem a technikai beállításokat, mint például a weboldal biztonsági beállításai, gyorsítás, képoptimalizálás valamint a szükséges bővítmények telepítése. Emellett beépítettem a szükséges funkciókat is, például a feliratkozó rendszert.

10. Tesztelés és átadás

Végül jöhetett az oldal tesztelése. Ellenőriztem a különböző funkciók működését, a reszponzivitást (hogyan jelenik meg az oldal különböző eszközökön), és a teljesítményt. Miután minden rendben volt az oldal átadásra került.

Ha maradt még kérdésed, ne habozz felvenni velem a kapcsolatot! Foglalj időpontot egy ingyenes igényfelmérő konzultációra, ahol átbeszélhetjük a te weboldaladdal kapcsolatos elképzeléseidet. Bízom benne, hogy hamarosan együtt dolgozhatunk az online jelenléted létrehozásán!

Korábbi bejegyzések